Karnawałowo: Przepis na escondidinho
Suellen ma 29 lat i pracuje jako empregada doméstica, czyli pomoc domowa. Jest świetną kucharką i w wolnych chwilach stara się ukończyć kurs gastronomii, żeby rozpocząć pracę w restauracji. Suellen zgodziła się zdradzić jeden ze swoich tajnych przepisów na brazylijskie escondidinho.
Składniki:
2 cebule
2 szklanki mleka
ok 7 dużch ziemniaków
500 gr suszonego mięsa (carne seca) – tu zaczyna się wyzwanie, jeśli nie wybieracie się akurat do brazylijskiego supermercado, proponuję sprawdzić asortyment Kuchni Świata, lub zastąpić ten składnik mięsem mielonym
200 gr requeijao cremoso – requeijao najlepiej zastąpić dowolnym serkiem topionym o neutralnym smaku
tarta mozarella
Suszone mięso ma w sobie mnóstwo soli, dlatego trzeba dokładnie je opłukać a potem gotować w dużej ilości wody. Brazylijczycy często używają panela de pressão żeby proces przebiegał szybciej, ale nic się nie stanie jeśli zrobimy to w normalnym garnku. Kiedy mięso będzie już miękkie, trzeba wyjąć je z wody, ostudzić i rozdzielić na drobne niteczki.
Jedną drobno posiekaną cebulę i mięso smażymy, potem dodajemy requeijao lub topiony ser.
Obieramy ze skórki i gnieciemy ugotowane wcześniej ziemniaki, gotowe puree podsmażamy z drugą cebulą, na koniec dodajemy 2 szklanki mleka, mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami puree, farsz, jeszcze raz puree a wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
Przepis i zdjęcia: Agata Wissuwa
Fot. w nagłówku: Cel Lisboa, Unsplash