Skip to content
Terra Brasilis
  • STRONA GŁÓWNA
  • O NAS
  • BLOG
  • KONTAKT
Site Search
Kultura

Karnawałowo: Przepis na escondidinho

  • 7 lutego 20131 sierpnia 2017
Suellen ma 29  lat i pracuje jako empregada doméstica, czyli pomoc domowa. Jest świetną kucharką i w wolnych chwilach stara się ukończyć kurs gastronomii, żeby rozpocząć pracę w restauracji. Suellen zgodziła się zdradzić jeden ze swoich tajnych przepisów na brazylijskie escondidinho.
 
Składniki:
2 cebule
2 szklanki mleka
ok 7 dużch ziemniaków
500 gr suszonego mięsa (carne seca) – tu zaczyna się wyzwanie, jeśli nie wybieracie się akurat do brazylijskiego supermercado, proponuję sprawdzić asortyment Kuchni Świata, lub zastąpić ten składnik mięsem mielonym
200 gr requeijao cremoso – requeijao najlepiej zastąpić dowolnym serkiem topionym o neutralnym smaku
tarta mozarella
Suszone mięso ma w sobie mnóstwo soli, dlatego trzeba dokładnie je opłukać a potem gotować w dużej ilości wody. Brazylijczycy często używają panela de pressão żeby proces przebiegał szybciej, ale nic się nie stanie jeśli zrobimy to w normalnym garnku. Kiedy mięso będzie już miękkie, trzeba wyjąć je z wody, ostudzić i rozdzielić na drobne niteczki.
Jedną drobno posiekaną cebulę i mięso smażymy, potem dodajemy requeijao lub topiony ser.
Obieramy ze skórki i gnieciemy ugotowane wcześniej ziemniaki, gotowe puree podsmażamy z drugą cebulą, na koniec dodajemy 2 szklanki mleka, mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami puree, farsz, jeszcze raz puree a wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
Przepis i zdjęcia: Agata Wissuwa
Fot. w nagłówku: Cel Lisboa, Unsplash
Kartka z podróży – Pernambuco
Kartka z podróży – RIO GRANDE DO SUL
terrabrasilis.fund

Kuchnia

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze posty

  • Demokracja w mundurach, czyli niekończący się eksperyment w historii Brazylii.
  • Stulecie powstania pierwszego brazylijskiego uniwersytetu – sto lat walki o dostęp do powszechnej edukacji wyższej i do prowadzenia badań naukowych
  • Przedsiębiorczość, czyli rebranding niewolnictwa

Wyszukaj według tagów

Afrobrazylijczycy Architektura armia badania naukowe bolsonaro dyktatura edukacja Ekologia Gospodarka Historia Igrzyska Olimpijskie Impeachment Indianie Internet Język Kino Konkurs Książka Kuchnia Literatura militaria Mundial Muzyka nauka Podróże Polonia Protesty Przegląd Prasy Religia szkolnictwo wyższe Sztuka Taniec uniwersytet W mediach wojny wojsko wojskowośc Wybory Wydarzenia

Polub nasz fanpage

Fundacja Terra Brasilis

Poznaj naszą książkę

Dowiedz się więcej
Zobacz, gdzie kupić

Kategorie

  • Inne 23
  • Kultura 152
  • Polityka 107
  • Społeczeństwo 190

Archiwum

Newsletter

Copyright © 2016 by Fundacja Terra Brasilis. All Rights Reserved.

Znajdź nas na Facebooku
© 2013-2016 Fundacja Kultury Brazylijskiej Terra Brasilis NIP 5342486770, KRS 0000400459 ul. Lilpopa 36/8, 05-840 Brwinów Logo: Jakub Sudra, http://sudragrafika.com/
Theme by Colorlib Powered by WordPress